woensdag 7 april 2010

Research ; siliconen

Soorten Siliconen

In gezicht & haar producten word vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten siliconen. Zo word er in dagcrèmes vaak gebruik gemaakt van vluchtige of organische siliconen. Deze siliconen zijn niet echt bewerkbaar, maar zorgen ervoor dat de huidveroudering langzamer gaat. Een soort uitwendige botox, met minder goed resultaat.

- Wat doen siliconen precies,
- waar zijn ze goed voor en wat zijn de nadelen?


Wat zijn Siliconen?

Siliconen zijn polymeren die behoorlijk hittebestendig zijn, goed bestand zijn tegen onder andere UV-licht en oxidatie (zuurstof) en hebben een lage toxische waarde (dat wil zeggen dat ze niet tot nauwelijks giftig zijn) . Ze worden o.a. gebruikt in kookgerei, coatings, medische toepassingen en .... beautyproducten.



Siliconen op je huid

In huidverzorging worden Siliconen voornamelijk verwerkt in gezichtscrèmes en -serums. Toevoeging van siliconen zorgt voor een zijdeachtige textuur die soepel over de huid glijdt en niet plakkerig of vet aanvoelt. Daarom vinden veel mensen crèmes die siliconen bevatten fijn smeren.

Siliconen worden ook veel gebruikt in foundations, zodat deze makkelijker over de huid glijden en je ze dus beter kunt uitsmeren voor een egaal resultaat. 

Siliconen zijn niet voor iedereen geschikt: bij een overgevoeligheid voor siliconen kunnen deze producten voor huidirritatie zorgen. Hier hebben gelukkig weinig mensen last van.



Siliconen in je haar

Naast crèmes en foundation, wordt ook in haarproducten siliconen gebruikt. Waar in huidproducten siliconen vaak worden toegejuicht, is het in haarproducten nogal omstreden: er worden veel beweringen gedaan dat siliconen niet goed zijn voor je haar. 
Maar waarom en welke precies, en als siliconen slecht zijn in je haar waarom worden siliconen dan vaak in haarproducten gebruikt?

De reden dat fabrikanten graag siliconen in hun haarproducten stoppen is dat de siliconen een waterproof laagje vormen om elke haar, waardoor je haar een glansje krijgt en het gezonder lijkt (lijkt, en niet per se is). De gladheid van de siliconen maakt ook dat je haar zacht aanvoelt en makkelijk doorkambaar wordt.

Omdat siliconen behoorlijk hittebestendig zijn worden ze ook gebruikt in styling producten om je haar te beschermen tegen de hitte van een föhn of stijltang.



De nadelen van siliconen in haarproducten
Het siliconenlaagje mag je haar dan wel doen glanzen maar... dit laagje sluit ook je haar en je hoofdhuid af van lucht en vocht. Je hoofdhuid kan daardoor niet goed ademen en vormt daardoor een minder goede basis voor de haarvaatjes. 
Je zult misschien denken: maar siliconen worden toch gebruikt in huidproducten dus waarom zijn ze dan slecht voor je hoofdhuid? Het verschil is dat je, je gezicht (als het goed is) iedere dag wast met een reinigingsproduct, waarmee je de siliconen iedere ochtend/avond verwijdert. Bij je hoofdhuid is dat niet het geval als je siliconenhoudende shampoo gebruikt. 

En het haar zelf? Er wordt ook wel gezegd dat het slecht is als je haar zelf door het afsluitende laagje geen vocht meer krijgt maar anderen* beweren weer dat helemaal geen probleem is omdat zo'n afsluitend siliconenlaagje juist vochtverlies vanuit het haar tegengaat. Volgens de laatste groep is een restje siliconen in je haar (na gebruik van shampoo) dus geen probleem, zolang het niet gaat om dikke lagen siliconenhoudende stylingproducten (zoals een serum). Dit is dus een nogal omstreden punt waarover de meningen zijn verdeeld.

Wat overigens wel vervelend kan zijn (maar niet per se slecht voor je haar!) is dat de restjes siliconen je haar zwaarder maken (en dus slapper) en dat ze zorgen voor build-up (resten haarproducten).



Soorten siliconen

We hebben het nu grofweg gehad over siliconen, in het algemeen maar er zijn verschillende soorten siliconen, onder te verdelen in waterproof, water oplosbaar en vluchtige siliconen.

De siliconen die het slechts zouden zijn voor je haar omdat ze het afsluiten, zijn de waterproof siliconen. Deze siliconen geven het meest gladde effect maar zijn ook het moeilijkst uit je haar te verwijderen. De water oplosbare siliconen lossen zoals gezegd op in water en worden dus bij iedere douchebeurt uitgespoeld. Als je iedere dag je haar spoelt met water kunnen de water oplosbare siliconen weinig kwaad. De vluchtige siliconen tenslotte, lossen als het ware op in de lucht, ze verdwijnen vanzelf. Deze siliconen kunnen dus helemaal geen kwaad.

Siliconen kun je o.a. herkennen aan de scheikundige namen op de ingrediëntenlijst eindigend op -cone (al is er ook een klein aantal siliconen die eindigt op -xane)



Enkele voorbeelden van siliconen

Waterproof siliconen :
Dimethicone ('zwaarste' variant, zeer veel gebruikt in huidproducten, shampoo, conditioner en serum)
Dimethiconol
Cyclopentasiloxane
Amodimethicone
Cetearyl methicone
Cetyl Dimethicone
Stearyl Dimethicone
Cyclomethicone
Trimethylsilylamodimethicone


Vluchtige siliconen : Cyclomethicone
Phenylpropyl Dimethicone
Cyclopentasilaxane


Water-oplosbare siliconen : Dimethicone Copolyol
Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
Lauryl methicone copolyol


Conclusie
De meningen zijn verdeeld over de voor- en nadelen van (waterproof) siliconen, maar als je water oplosbare of vluchtige siliconen kiest zit je veilig. Gebruik je toch graag (styling)producten met waterproof siliconen? Zorg er dan voor dat je regelmatig je haar wast met een diepreinigende shampoo die alle restjes siliconen verwijdert!



Make-up / visagie
In de visagie word ook veel gebruik gemaakt van siliconen. Niet in de make-up zelf, maar in de accessoires eromheen. Zo heb je veel producten die je op het lichaam/gezicht kunt bevestigen waardoor je een heel ander uiterlijk krijgt. Siliconen neuzen, wangen en andere lichaamsdelen zijn te koop bij verschillende carnavalswinkels of de betere visagiewinkels. Dit alles is gemaakt van siliconen.

Huidvriendelijke siliconen
Sinds kort zijn er ook huidvriendelijke siliconen, waarmee het mogelijk is een mal van verschillende dingen te maken zo ook van een levend model/lichaam. Deze huidvriendelijke siliconen kunnen vervanging zijn voor bijv. aligaat. Hiermee kan ook een mal gemaakt worden, waarna het veranderd in een rubberachtige formatie.

Deze siliconen zijn best prijzig



Siliconen als tweede huid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten